Säg en bra bok, då!

22 september 2010 av H. | 4 kommentarer · Bloggat

Anteckningar från källarhålet. Den är verkligen fantastisk. Skriven 1864 är den en kanske oöverträffad beskrivning av den situation där vi fortfarande befinner oss, av ett dilemma vi fortfarande inte har löst. Medvetandet som sjukdom: vi har utvecklat ett självmedvetande som löser upp allt och gör våra reaktioner meningslösa för oss själva.

Och var publicerades den först? Jo, i en tidskrift som Dostojevskij startade tillsammans med sin bror. Då som nu gällde samma sak: gör det själv. 

Ett nummer av bröderna Dostojevskijs tidskrift ”Vremja”.

Tags:

4 kommentarer

 • 1 paul kariya | 31 december 2010, 17:19

  jag har ända sedan jag läste den för första gången haft den som min personliga favoritbok. även om det finns andra böcker som spänner över fler områden har jag aldrig läst något verk som så fokuserat prickat in vissa ömma punkter hos människan. fantastiskt att den känns universell och samtida på samma gång.
  det har för övrigt gjorts ett hyfsat försök till filmatisering av den (även om den så klart inte kommer till sin fulla rätt i filmformat): http://www.imdb.com/title/tt0114005/

 • 2 paul kariya | 31 december 2010, 17:26

  * med universell och samtida menade jag snarare universell men extra aktuell för vår samtid, dvs nutiden..

 • 3 H. | 2 januari 2011, 16:50

  Film av Källarhålet? Det borde väl vara omöjligt.

 • 4 Magnus | 2 januari 2011, 17:29

  Han skrev den till på köpet medan hans fru låg på sin dödsbädd i tbc och i vetskap om att han skulle bli tvungen att försöka rädda både tidskriften och sin brors familj när hans käre bror gick bort (minns inte ifall han dog före eller kort efter att Fedja satt punkt för sin roman – tidskriften gick i ala fall åt pipan något år senare). Mycket få författarliv kan tävla med Dostojevskijs i fråga om starkt dramatiska ingredienser.

Kommentera