Ta det inte personligt, Google, men det här går för långt

4 augusti 2011 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Sedan 2009 har Google i tysthet övergått till att leverera individuella sökresultat. Google har blivit vår huvudsakliga portal till internet – finns det inte på Google existerar det inte. Därför har det viss betydelse vilka länkar de väljer att dölja för oss. Idag skriver jag i Expressen om Eli Parisers bok The filter bubble: Länk.

För en sammanfattning av det Eli Pariser vill säga med The filter bubble se hans TED Talk.

Det är också intressant att läsa om hur Google gör när de ska betala skatt.Google beräknas ha omkring 90 procent av den svenska sökmarknadsföringens 1,9 miljarder kronor, skriver Dagens Media, men eftersom en stor del av faktureringen går via lågskattelandet Irland redovisar man bara en omsättning på 161 miljoner, och varje år slutar med en klädsam liten förlust. Mer om Googles ansträngningar att undvika skatt överallt där de är verksamma kan man läsa i ett reportage i tidskriften Fokus:

Med en uppskattad marknadsandel på mellan 80 och 90 procent i Sverige, innebär det att Google sålde annonser för mer än en miljard kronor här under 2008. Googles vinstmarginal (vinsten i procent av intäkterna) ligger strax över 25 procent, så en kvalificerad gissning är att Google tjänade en kvarts miljard kronor på sina svenska kunder 2008.

Därför ter det sig förbryllande att Google Sweden AB – Googles svenska dotterbolag som sköter försäljningen i Sverige – bara omsatte 132 miljoner och betalade 5 miljoner kronor i skatt i Sverige samma år. I stället för en kvarts miljard i vinst redovisade det svenska bolaget en förlust på 35 miljoner kronor.

Men inte heller på Irland betalar Google särskilt mycket skatt (12,5 miljoner kronor 2008). Vill man veta var pengarna slutligen hamnar verkar trådarna leda till Bermuda.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera