Mer än minne

23 mars 2012 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Journalisten Joshua Foer hade tänkt sig att han skulle hitta ”världens smartaste människa”. Det visade sig vara svårt, och när han fick höra talas om Ben Pridmore, regerande världsmästare i minnessport, bytte han ämne och blev i stället fascinerad av minnet. Minnesmästerskapen går ut på att memorera slumpmässiga tal eller korten i en kortlek. Deltagarna skärmar av sig med hörselskydd medan klockan tickar.

De tillhör en subkultur som verkar ha en hel del gemensamt med de nördiga raggningsproffsen i Neil Strauss The game: deras bedrifter handlar bara om att lära sig rätt teknik, förklarar de för Foer. (Om folks ansikten kunde översättas till sifferserier skulle det vara lättare att komma ihåg dem, tycker Pridmore.) Ett par av dem övertalar Foer att ställa upp i nästa amerikanska minnestävling. Han börjar träna enligt deras metod och kan snart memorera en kortlek på en minut och 52 sekunder. Har det gett honom bättre minne?

Jag recenserar Jonathan Foers Moonwalk med Einstein i UNT.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera