Martin Luther King

27 juni 2012 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Jag recenserar Lennart Pehrsons biografi om Martin Luther King för UNT. Jag läste boken medan klasshatsdebatten pågick som bäst, och kunde inte låta bli att länka ihop ett par repliker därifrån med medborgarrättsrörelsens framgångsrika ickevåldstänkande. Hur ska man reagera på orättvisor och förnedring? Intressant nog har den muslimska reformatorn Irshad Manji valt att använda medborgarrättsrörelsen som inspirationskälla.

När King sade icke-våld menade han det. Ett exempel som ströks ur artikeln på grund av utrymmesbrist: vid ett tillfälle slängdes en molotovcocktail eller liknande in i hans hus (motståndet mot medborgarrättsrörelsen var groteskt). Hans fru och då två månader gamla dotter flydde in i ett annat rum och klarade sig. När King kommer hem har en upprörd folkmassa samlats framför huset. Att i det läget argumentera för fortsatt fredligt motstånd kräver en viss karaktärsstyrka.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera