Länkmonster

29 november 2013 av H. | 6 kommentarer · Bloggat

Jag har försummat den här sajten en tid och därför samlar jag de senaste artiklarna i en megalänkpost.

Jag skapade ett klickmonster – I UNT kommenterade jag medias jakt på aktualitet och snabba klick med anledning av ryktet att radioprogrammet Obs ska läggas ner.

Den sortens besatthet av aktuella ämnen är karaktäristisk för personer som inte vet vad aktualitet är. De tror att aktualitet är att reagera på vad någon annan pratar om. De har inte förstått att massmedier GÖR aktualitet. Professionella massmedier tar ett ämne och ställer det mitt på bordet: ”Det här tycker vi just nu är viktigt att prata om.” När dåliga mediechefer säger ”Vi måste bli mer aktuella” menar de: ”Vi ska bara prata om det som alla andra tidningar, sajter och TV-program redan pratar om.” Så ser aktualitet utan självförtroende ut.

Radions kulturchef Mattias Hermansson svarade här och jag kommenterade hans svar här.

Nazisternas svaghet för konst – I SvD recenserade jag Anders Rydells bok om nazisternas konststölder och de rättstvister som har uppstått när släktingar till verkens ursprungliga ägare känner igen dem på museer runt om i världen.

Vi blir som djur av stressen –  i UNT recenserade jag Byung-Chul Hans bok Trötthetssamhället.

Smartast i världen – Linda Leopolds bok om IQ-sällskapen recenserade jag i GP.

Who owns the future – cyberdissidenten Jaron Laniers bok skrev jag om i GP.

I början av 1980-talet, skriver Lanier, ”bidrog jag till att formulera många av de idéer jag kritiserar i den här boken.” Samt:  ”Vi, idealisterna, krävde att information inte skulle ha något ekonomiskt värde på nätet, vilket innebar att tjänster kring information, inte informationen själv, blev den viktigaste inkomstkällan.” Han fortsätter: ”Jag måste fråga mina vänner i rörelsen för ett ’öppet’ internet: vad trodde ni att det skulle leda till?”

Nu har jag lagt upp så många länkar att jag gott kan försumma den här sajten ett tag till …

Tags:

6 kommentarer

 • 1 Andreas E | 29 november 2013, 19:33

  Det här duger inte! Kontinuerliga uppdateringar i fortsättningen! :-)

 • 2 Bengt O. | 29 november 2013, 22:26

  Nähä hörru du – så lätt slipper du inte undan. Du kan inte sätta oss på cold turkey Thanksgiving till trots.

  Det där med nazistiska konststölder vore värt en ordentlig utredning. Vi har ju just nu den stora mediahändelsen om ”nazisternas rövade konstskatt” som upptäckts i München. Det är en komplicerad historia som svenska popmedia (dagstidningar) förenklar ordentligt. Cornelius Gurlitt ärvde konsten efter sin far som var en av nazisternas hantlangare men som passade på att skaffa sig själv en del godbitar i sammanhanget. (Senaste uppskattningar visar dock att värdet på konsten långt understiger vad som kolporterades i början). Cornelis kräver nu att få tavlorna tillbaks och en del har han redan fått. Enligt gällande lag är inte privatpersoner skyldiga att restituera stulen konst som man i god tro kommit över i andra eller tredje hand – det gäller endast muséer och offentliga institutioner. Hans chanser att få tillbaka rubbet bedöms allmänt som ganska goda och kritiken mot myndigheterna handlande växer för varje dag.

  Det här är ju inte alls bra och man borde diskutera sakförhållanden och lagstiftning istf att göra det hela till någon sorts Harrison Fordhistoria.

 • 3 H. | 30 november 2013, 11:13

  Det kommer mera! Som de säger på TV.

  När det gäller Gurlitt undrar jag varför historien kom ut först nu – den tyska polisen upptäckte ju hans hemliga konstsamling förra våren. Om jag var släkt med någon vars konstverk stals av nazisterna skulle jag nog hellre se att verken satt på ett offentligt museum än att de befann sig i en privat samling.

 • 4 Björn Amby | 10 december 2013, 08:27

  Hej, jag kollade lite på din blogg och undrar om du är intresserad av att recensera min bok – Ambassadören? Jag har redan fått en del feed-back från läsare och två vanliga kommentarer är, ”Jag gillar inte science fiction men den här var verkligen bra!” och ”Det är inga små ämnen som avhandlas!” Visserligen finns det några typiska scifi-attribut i boken men fokus ligger på en helt annan och mer existentiell fråga: Har människan en moralisk rätt att leva på Jorden med tanke på rovdriften av naturresurser och oförmågan att hålla fred. Gå gärna in på hemsidan och läs vad andra tyckt. Där finns också mer information om boken. http://www.amby.se/sagtom/sagtom.htm Är du intresserad av att recensera Ambassadören så har jag den tillgänglig både som e-bok och pappersbok. Hör gärna av dig/Med vänlig hälsning Björn

 • 5 H. | 11 december 2013, 18:16

  Hej,

  Jag tackar nej till att recensera din bok.

 • 6 Magnus | 27 december 2013, 12:31

  Anders Mildner avslutar sin roll som mediejournalist och analytiker, och tar steget över till den mera direkt underhållningsinriktade mediebranschen (hos HippHipp-männens bolag Anagram).

  Kan väl inte säga att jag kommer att sakna honom, han ter sig djupt tidstypisk. Möjligen kan man se jobbytet som ett tecken på hur svårt journalistiken i landet numera har att hålla kvar folk som syns och gör karriär, som ’kan skriva’ men som inte avser att bli chefer. Om Guillou, Rosenberg eller Stefan Wermelin hade börjat nu på 2000-talet så hade de förvisso inte kommit att jobba som journalister i tjugofem år.

Kommentera