Varje nytt framsteg har en subtil bismak av lobotomi

29 november 2014 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Nästa stora framsteg vi kan se fram emot: datorgenererade texter i tidningarna. I torsdagens SvD skrev jag en krönika om robotjournalistik.

Datorgenererade texter kommer att förstärka en myt som vi borde bryta sönder varje dag: myten att datorer tänker. Underförstått att de tänker bättre än vi, för den här sortens myter opererar bara med kategorierna ”bättre än” och ”sämre än”, aldrig ”lika bra” eller ”annorlunda”. Innehållet i en dator förvandlas inte till tankar, mening eller information förrän det kommer i kontakt med en människas medvetande. Det vi tror finns i datorn uppstår i oss själva – och bara i oss. För en betraktare från en annan planet, har cyberdissidenten Jaron Lanier sagt, skulle en dator bara vara en låda som konsumerar elektricitet och genererar en liten aning värme. En dator är inte mer medveten än en spisplatta.

Läs fortsättningen i SvD.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera