Intervju med Kenan Malik

21 november 2015 av H. | 1 kommentar · Bloggat

De som inte tror att identitetspolitik är det bästa svaret på rasism och aggressiv populism hamnar i ett besvärligt tvåfrontskrig. De måste dels argumentera mot identitetspolitik, dels slåss mot rasism och populism.

– Ja, men rasism och populism är också identitetspolitik! Att använda identitetspolitik för att bekämpa rasism eller populism är kontraproduktivt. Då förstärker du bara samma tänkesätt.

Kenan Malik är en av Storbritanniens mest intressanta samhällsdebattörer. Han skriver lugnt, intelligent och principfast om samtidens hetaste frågor, som identitet, multikulturalism och yttrandefrihet. Jag har intervjuat honom för SvD. Läs intervjun här.

Fler texter av Malik hittar man på hans blogg Pandaemonium.

Tags:

1 kommentar

  • 1 Magnus | 19 december 2015, 11:55

    Den här intervjun med Maria Arnholm (numera ”Liberal”) visar verkligen hur hjälplösa och distanslösa en del svenska politiker på elitnivå är inför frågor där identitet, genus och våld möts. Som läsare suckar man – och frågar sig hur samma intervju hade sett ut i t ex HardTalk eller Guardian. Men den sortens inträngande intervjustil finns ju knappast i Sverige längre.

    http://www.svd.se/utvecklingen-ar-inte-enkel/om/neuding-moter

    Därmed inte sagt att Paulina Neuding skulle göra ett dåligt jobb, hon inser uppenbarligen att det är snömos det handlar om på en del viktiga punkter och klargör också en del av implikationerna av de svaga uttalandena. Att en politisk journalist i Sverige oftast inte riktigt har utrymmet att göra vad t ex Stephen Sackur gör i mötet med en minister eller en tung debattör är ju en del av medieklimatet i vårt avlånga land numera: det ska vara trevligt och inte för borrande eller konfrontativt.

Kommentera