Och nu, alla barn, blir det TV-kritik

15 januari 2017 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Jag skriver om SVT:s nya programserie Idévärlden, som hade premiär den 14 januari.

Och nu, alla barn, blir det allvar! ”Idévärlden”, en serie om åtta tv-program med premiär på söndag 20:00 i SVT 2, ser ut som ett svar på önskemålen från alla dem som törstar efter fördjupning. Lite för ofta har public service bjudit oss på billiga imitationer av bildning, som ”På spårets” Fredrik Lindström, en modern version av den självbelåtne groggfarbror som fick Flaubert att skriva satiren ”Dictionnaire des idées reçues”. Eller ännu värre: ”Debatt”, ett program som är avsiktligt konstruerat för att förhindra att någonting alls blir sagt.

Konceptet är enkelt, som alla goda idéer. Programledaren Eric Schüldt bjuder in en gäst som ska driva en tes, plus två opponenter. De har en timme på sig, så att de medverkande ska få tid att utveckla tankar som är mer komplicerade än vad som ryms i en tweet.

Som första gäst har Schüldt valt sociologen Roland Paulsen. Paulsen har satt fingret på en intressant, öm punkt: arbete har blivit en fetisch, ett självändamål för både socialdemokratin och borgerligheten.

Läs fortsättningen i SvD.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera