Författare åtalad för fiktiva brott – fallet Kaur Kender

6 februari 2018 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Hört talas om den estniske författaren som åtalades för barnporr på grund av de grymheter han beskriver i en skönlitterär text? Inte? Han heter Kaur Kender. Jag skriver om fallet i SvD:

Kan en påhittad text klassas som barnporr?

Åtalet mot Kender påminner om rättegången mot mangaöversättaren Simon Lundström. I Lundströms fall jämställdes tecknade seriefigurer, i vissa fall med svans och kattöron, med foton av barn som utsätts för övergrepp. Kender friades två gånger, varpå åklagaren lade ner fallet. Lundström dömdes i två instanser för att slutligen frias 2012 av Högsta Domstolen.

Varför har vi en lag som jämställer tecknade fantasier med verkliga övergrepp? När Lundström-fallet pågick redde jag ut den snåriga bakgrunden till den svenska barnporrlagstiftningen i Expressen (2011).

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera