Den nya nordiska fiendskapen

29 september 2019 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

– Ni beskrivs som hjärntvättade ultrafeminister som inte fattar att invandrare kan vara farliga, säger författaren Anne Holt. I den norska offentligheten framställs Sverige som ett land som har förstört sig själv, ett land där man inte kan tala fritt, fortsätter hon.

Mellan de nordiska länderna har ett nytt slags giftiga och självförstärkande fördomar börjat växa i oroande takt. Förhållandet mellan Sverige och Norge – liksom mellan Sverige och Danmark – påminner om den där scenen i Chaplins ”Diktatorn” där karikatyrerna av Hitler och Mussolini vevar sina frisörsstolar allt högre medan de grälar. Misstänksamheten är maximalt uppstressad – varje bagatell bekräftar de fördomar man redan har bestämt sig för att tro på.

Svenskar och norrmän behöver naturligtvis inte vara överens bara för att vi är grannar, men motsättningarna borde bygga på kunskap om grannlandet, inte på fritt växande fördomar. Kunskap förutsätter intresse – och där har norrmännen länge haft ett försprång.

Under Bokmässan lyssnade jag på Anne Holt och Jan Guillou som samtalade om detta och skrev en krönika för SvD: Giftiga fördomar om Sverige – och Norge.

_____

Bonuslänk: i Aftenposten listar Bjarne Riiser Gundersen, aktuell med reportageboken Svenske tilstander Tio saker som norska läsare behöver veta för att förstå Sverige.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera