Samhällsklimatet – det är algoritmernas fel

9 september 2019 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Youtube har oavsiktligt programmerat Brasiliens väljare att rösta högerpopulistiskt, enligt en uppmärksammad artikel i New York Times (”How Youtube radicalized Brazil”). Om de har den sortens makt, vad borde de programmera oss till? Och, än viktigare: när ska vi sluta låta oss programmeras?

När en populistisk våg rullar över världen ska vi tydligen inte prata politik eller ens psykologi. Vi ska betrakta det som ett rent tekniskt problem: det är algoritmernas fel. Är det inte lika med att bortdefiniera eller ogiltigförklara vad som pågår?

Den lösning vi uppmanas att önska oss ser ut så här: för att förhindra extremism och konspirationsteorier måste Youtube programmera sina algoritmer lite annorlunda. Det betyder i praktiken att Youtube borde programmera oss lite annorlunda, så att vi inte börjar hysa fel åsikter. Förklara den idén för Karin Boye, George Orwell eller Aldous Huxley och gissa sedan hur de skulle reagera, skriver jag i en krönika i SvD idag:

Hur ska nätjättarna kunna hantera den här sortens makt?

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera