Våld är ”språkets” fel – inte mitt!

21 november 2020 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Den största yrkesrisken för skrivande och läsande människor är att alla sociala problem börjar framstå som språkliga problem med en bekväm lösning – ändra på språket så försvinner de, skriver jag i senaste numret av tidskriften Axess: Skyll inte på språket
.

Här är ett exempel, som ska få förbli anonymt: ”Ingen ska tala om för mig att krig inte drivs fram av språk.” Jag vet inte hur många gånger jag har läst kultursidesartiklar som förklarar att språk är våld, att det är språket som mobbar, förtrycker, diskriminerar och dödar. Personer som upprepar den sortens fraser gör i praktiken ingenting annat än att peka på ordboken de har bakom sig i bokhyllan och säga: ”Det är den där som är farlig. Det är den där som är ansvarig. Inte jag.”

Hyvlar man ner distinktionen mellan språk och våld blir det lika lätt att glida över den i båda riktningar. Är det normalt att språk är våld blir det snart också normalt att svara med våld på språk.

 
 

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera