Det liknar nästan tidning, banne mig

20 maj 2011 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

För en tid sedan gjorde fotografen Pawel Flato något obehagligt på sin blogg. Han lade DN och Svenskan från samma datum bredvid varandra och fotograferade dem. Var de lika? Obehagligt lika. Man har förstås haft på känn att det är där vi har hamnat, men att se det på bild efter bild är något annat: båda tidningarna slår upp samma nyhet, med samma bild.

Det innebär att tidningarna håller på att lämna ifrån sig initiativet – de värderar inte nyheter annorlunda, de bedriver ingen egen journalistik som skiljer sig från konkurrenten. Resultatet liknar tidning, ungefär som ett sånt där reklamblad man kan ta på biograferna liknar en tidning.

Det påminner mig också om något jag skrev för en tid sedan: får vi mer media eller mindre?

Amerikanska The Pew research center for the people and the press har gjort ett stickprov. Den 11 maj 2005 länkade Google news till 14 000 nyhetsartiklar, som alla handlade om samma 24 händelser. Hur många av dessa artiklar har skrivits utan att någon har behövt lämna redaktionen? Journalisten Jonathan Stray har ett par intressanta siffror.

För Nieman journalism lab studerade han nyligen 800 nyhetsartiklar om två kinesiska skolor som påstods ligga bakom dataintrånget hos Google. Av dessa artiklar var det bara 121 som inte var identiska, 13 av dessa innehöll egna citat och 7 byggde huvudsakligen på eget journalistiskt arbete.

Tags:

2 kommentarer

  • 1 Magnus | 31 maj 2011, 00:30

    Dagens journalist: en som håller med och ivrigt skrattar med den han senast pratat med eller som han ska försöka sälja in sin vinkel till. Noll kritisk potential, och låg kontroll på att det som påstås faktiskt stämmer eller är vettigt.

  • 2 Iggy Drougge | 31 maj 2011, 15:57

    Spiken i kistan var väl när DN strax efter SvD införde en mekan som rubriksnitt i kulturdelen. Jag glömmer lätt vilken tidning jag läser innan jag tittar på sidhuvudet.

Kommentera