The machine stops

23 augusti 2011 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

I senaste numret av The new statesman skriver Jaron Lanier* att den första beskrivningen av något som liknade internet förmodligen var E. M. Forsters novell ”The machine stops” från 1909. ”It might still be the most accurate description”, tillade Lanier. Jag blev förstås nyfiken på ”The machine stops” och hittade texten här: The machine stops.

*) Vem är det?

Lanier, född 1960 och uppvuxen på landet i New Mexico, var en del av IT-revolutionens innersta, hett inspirerade krets på 80-talet. Hans brokiga CV ryms inte här; mest känd är han för att ha utvecklat och gett namn åt virtual reality, som med den tidens högt uppdrivna förväntningar kallades ”det första metafysiska redskapet”.

På senare tid har Lanier blivit en rebell mot rebellerna, en kritiker av internetföreteelser som upphöjts till helig ideologi, som artificiell intelligens, Wikipedia och öppen källkod. En av hans bästa texter är One-half of a manifesto. Läs den.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera