IKEA och Prison Blues

5 september 2011 av H. | 4 kommentarer · Bloggat

Hur ska IKEA hantera den imageförlust det innebär att vi har fått reda på att de använde sig av  straffångar i DDR? Det leder ju lätt till att folk börjar fråga sig under vilka förhållanden deras möbler produceras i Kina idag. Är fångarbetskraft inblandad där också?

Men jag vet hur de ska vända det till sin fördel! Har ni hört talas om ett jeansmärke som heter Prison Blues? Deras jeans sys av garanterat äkta fångar på fängelset i Pendleton, Oregon. En logga med mer street cred än så kan man inte ha på bakfickan. Prison Blues har förresten börjat tillverka möbler också: hemsidan listar skrivbord och hurtsar. Kan de så kan väl IKEA. Tänk er själva hur coolt det kunde låta: Förvaringslådan Flört, inte för vem som helst – gjord av riktiga, farliga straffångar på Fängelse Nr 13 i Guangzhou.

Hur svenska medier ska hantera frågan om varför det har varit tyst om det här ända tills ett tyskt TV-bolag gjorde ett reportage om saken är däremot svårare att svara på. Storyn om IKEA i DDR borde vi ju ha fått läsa för länge sedan.

Publicerad i GP 5 september 2011

Tags:

4 kommentarer

 • 1 Sabine Spielfalsch | 5 september 2011, 14:26

  Ha ha! En liten kitschig mao-logga på det så är de hemma sen!

 • 2 Magnus | 10 september 2011, 05:06

  Och varför finns inte så här coola tv-kanaler i Sverige? http://www.ptnoutreach.org/

  De hade kanske kunnat gräva upp en del. Notera dock att PTN är uttalat evangeliserande: under ”About us” står att de vill föra fångarna till Jesus. Jag undrar just om programmen från ”Faith TV” är en hit inne på högriskfängelserna?

 • 3 Iggy Drougge | 11 september 2011, 22:38

  På Myrorna hittade jag en gång en gammal transistorradio märkt ”Tillverkad av straffångar i Sovjetunionen”. Okänt om märket kom från tillverkaren, importören eller någon aktivist.

 • 4 H. | 19 september 2011, 17:35

  Enligt en artikel i Horch und Guck (en tidskrift som ägnar sig åt historisk granskning av den östtyska diktaturen) använde DDR en del av IKEA-pengarna för att stödja Vpk. Stödet upphörde enligt Horch und Guck 1977, när Vpk bröt med Moskva.

  Snabböversättning från tyskan (SED var det östtyska kommunistpartiet):
  ”För att ge ekonomiskt stöd åt de svenska kommunisterna använde man [DDR] sig av affärsförbindelsen med IKEA. Möblerna, som bland annat tillverkades i Plau och Waren, överlät DDR till påfallande lågt pris till en mellanhand i Sverige. Denne sålde möblerna vidare till IKEA dyrare än han hade fått dem från DDR. En stor del av den vinst som uppstod överlämnade mellanhanden sedan på SED:s uppdrag till de svenska partikamraterna.”

  Länk till artikeln: http://www.horch-und-guck.info/hug/archiv/2004-2007/heft-55/05506/

Kommentera