Lagstiftningen bakom mangamålet

31 december 2011 av H. | 1 kommentar · Bloggat

För mig kom det som en överraskning: jag hade ingen aning om att Sverige hade en lag som kriminaliserar tecknade fantasier. När jag undersökte saken visade det sig att vi har haft en sådan lag (i olika versioner) sedan 1980. Den 13 oktober 2009 fick den här lagen äntligen ett fall att bita i. Då gjorde polisen husrannsakan hos mangaöversättaren Simon Lundström (han har bland annat översatt One piece och Naruto). I hans dator hittade de 51 amatörteckningar av seriefigurer som bedömdes vara barnporr. Lundström dömdes för barnporrbrott i Tingsrätten och Hovrätten. Fallet är nu uppe i Högsta Domstolen, som kommer att meddela sitt beslut efter årsskiftet.

Hur fick Sverige en lag som gör att tecknade fantasier jämställs med barnporr? Vem låg bakom den – lagar skriver sig ju inte själva? Expressen har gett mig stort utrymme att berätta historien bakom lagen.

De teckningar Lundström är dömd för får ingen se. Tolv av teckningarna friades dock av Hovrätten. Några av dem illustrerar artikeln – teckningar som Tingsrätten alltså ansåg vara jämförbara med fotograferade sexuella övergrepp på barn.

_____

Till sist vill jag önska alla läsare ett gott nytt år! Jag är alltid lika glatt överraskad över att ni kommer tillbaka trots att jag skriver så oregelbundet här. Jag tänker fortsätta i samma stil under 2012.

Tags:

1 kommentar

  • 1 Helena | 8 januari 2012, 12:36

    Det gör du rätt i! Oregelbundet och bra. Gott Nytt År önskar jag tillbaka!

Kommentera