Turing – mannen som avskaffade medvetandet

20 augusti 2012 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

I dagens SvD har jag skrivit en understreckare om turingtestet – som inte säger någonting om maskinens medvetande, utan avskaffar frågan om människans och maskinens medvetande med samma alexanderhugg.

Mannen som avskaffade medvetandet

Människan vill ha dialog till vilket pris som helst, och vi kommer att suggerera fram en dialog när den inte finns där. För den sortens suggestioner behövs ingen avancerad teknologi. Är situationen tillräckligt desperat kommer volleybollen som den skeppsbrutne Tom Hanks pratar med i filmen ”Cast away” att vinna turingtestet.

Tags:

2 kommentarer

 • 1 johan fredrikzon | 21 augusti 2012, 10:19

  Utmärkt understreckare om ett ämne som det talas för lite om. Under tiden sitter Luis von Ahn och Peter Norvig i Googleplex och försöker dammsuga jorden på allt som kan förvandlas till rådata.

  Dysons ”Turing’s Cathedral” (2012) verkar intressant vid en första titt. Och Alfvéns underbara lilla saga om den stora datamaskinen (1966) förtjänar att läsas om: ”Det finns väl ingen som tror att människorna kommer att helt bortrationaliseras. Även om människorna av idag inte gör någon nämnvärd nytta i samhället, vill datorna (sic!) säkert inte avskaffa dem. Datorna har alltför mycket pietet, alltför mycket sinne för den historiska traditionen för att ta ett så drastiskt steg”.

 • 2 H. | 22 augusti 2012, 10:11

  Peter Norvig borde man förstås kolla upp – tack för tips!

  Evgeny Morozov skrev om ”Turing’s Cathedral” här –

  http://www.guardian.co.uk/books/2012/mar/25/turings-cathedral-george-dyson-review

Kommentera