Bernard Wasserstein: On the eve

14 november 2012 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

I On the eve skildrar den brittiske historikern Bernard Wasserstein de europeiska judarnas liv de sista tio åren före andra världskrigets utbrott. Jag recenserade hans bok i somras; nu har texten till sist kommit i tryck i UNT.

Kapitel för kapitel går Wasserstein igenom olika aspekter av det judiska mellankrigslivet :sport, skolor, kvinnornas situation. Wasserstein målar upp en kreativ och livlig tid. Som läsare kan man i början få för sig att de europeiska judarna aldrig hade det bättre än ögonblicket före Förintelsen. Sedan bryter han metodiskt sönder den positiva bilden. Judehatet växte överallt under 1930-talet – inte bara i Tyskland. Wasserstein kartlägger rasistiska lagar, yrkesförbud, hets och trakasserier i land efter land

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera