China Miéville: The city & the city

14 november 2012 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

China Miévilles roman handlar om två städer, det framgår redan av titeln: The city & the city. Städerna heter Besźel och Ul Qoma. Det som gör boken till den mest tankeväckande berättelse jag läst på länge är att de båda städerna ligger på samma plats. Invånarna i den ena staden är förbjudna att tala med invånarna i den andra och vice versa. De får inte ens låtsas att de ser dem på gatan. För att släcka ut den andra staden ur medvetandet har de utvecklat ett avancerat system av icke-seende, av mentala blockeringar, en hel terminologi. Städerna har varsitt språk, varsin valuta, men gemensamt gatunät. Bor du på en blandad gata i Ul Qoma får du inte se de hus som ligger i Besźel.

Jag skriver om The city & the city på litteratursajten Dixikon.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera