”Ekki nýtr sólar” – året då solen inte kastade någon skugga

24 april 2013 av H. | 8 kommentarer · Bloggat

Idag skriver jag i SvD:s Under strecket om en återupptäckt klimatkatastrof som verkar ha lämnat spår i Eddan och Kalevala. Borrkärnor ur grönländsk is, årsringar i träd, senantika texter och arkeologiska fynd i Norden tyder på att en stor klimatförsämring inträffade år 536 e. Kr., med svält och social kollaps som följd. Vad var det som orsakade klimatkrisen? Ett vulkanutbrott, sannolikt det största under historisk tid.

Länk: Katastrofen år 536 visar sig i myterna

Tags:

8 kommentarer

 • 1 Gunnar Westberg | 24 april 2013, 20:58

  Mycket intressant!
  Under de senaste sju åren har det kommit många artiklar av kvalificerade klimatforskare som visar att ett begränsat kärnvapenkrig, t ex mellan Indien och Pakistan, skulle påverka klimatet i hela världen på samma sätt som skedde år 536. Det räcker om en procent av världens kärnvapen användes. Hundratals miljoner skulle svälta ihjäl i världen.
  Om en stor del av kärnvapnen i världen skulle komma till användning, alltså ett krig USA-Ryssland, blir konsekvenserna mycket värre. Kanske skulle en liten del av mänskligheten överleva världssvälten.

 • 2 H. | 26 april 2013, 16:00

  Tack! Uttrycket ”nuclear winter” känner jag till; under arbetet med artikeln har jag också lärt mig ordet ”vulkanvinter”. Vi får väl se vilken vinter som hinner först.

 • 3 Gabrielle Björnstrand | 28 april 2013, 23:54

  Fimbulvintern – skulle jag tro. Eller vargavintern. Vinterns hjärta.
  Men jag är optimist.

  Tack för en intressant artikel.

 • 4 Gabrielle Björnstrand | 29 april 2013, 23:51

  Fast sen kom jag på att det är lite märkligt att skriva om det här utan att nämna vulkanutbrottet och/eller tsunamin som ödelade den minoiska kulturen (1450 f.Kr) och efterlämnade förödda boplatser och ruinpalats, bl.a i Knossos, och Kato Zakro, på Kreta, där jag stått och betraktat en högkulturs återgång till sten, grus och gräs.

  se: http://www.bbc.co.uk/history/ancient/greeks/minoan_01.shtml

 • 5 H. | 30 april 2013, 13:25

  Solen förlorade sin kraft – ledde det till att människors religiösa föreställningar förändrades? Frågan är intressant, men allt vi kan göra är att spekulera.

  I det här sammanhanget borde jag också ha nämnt Anders Andrén, professor i arkeologi vid Stockholms universitet, enligt egen utsago den förste som förknippade klimatkatastrofen med förändrade religiösa föreställningar.

  I artikeln ”Från solnedgång till solnedgång” (i Gotlands bildstenar, utg. Gotländskt arkiv 2012) skriver han om hur solskivorna försvinner från de gotländska bildstenarna vid den här tiden.

 • 6 Bodil Z | 10 maj 2013, 16:47

  Jag skickade artikeln till mina studenter i Kulturk(r)amp – en av dem läser för övrigt arkeologi också.

 • 7 H. | 10 maj 2013, 18:48

  I Zagreb, alltså? Jag känner mig hedrad.

 • 8 Bodil Z | 10 maj 2013, 20:51

  Da, u Zagrebu.

Kommentera