Henrik Arnstad: Älskade fascism

3 april 2013 av H. | 1 kommentar · Bloggat

Jag recenserar Henrik Arnstads Älskade fascism i dagens UNT.

Fascism är som porr. Man känner igen den när man ser den, dess avsikter går liksom inte att ta miste på, men ber man en akademiker definiera den blir han aldrig färdig. Jag misstänker att det finns en annan likhet också: den kan aldrig tillfredsställa den frustration den lever av och parasiterar på.

Med sådana aforistiska formuleringar kommer man förstås inte långt. Henrik Arnstad vill fylla en kunskapslucka med sin bok Älskade fascism (Susan Sontag har lagt beslag på den bästa titeln: ”Fascinerande fascism”). Han har skrivit fascismens historia från dess ursprung – Italien 1919 – fram till i dag. Han börjar mycket grundligt. På sidan 17 har vi kommit fram till att ”fascism” kan vara a) ”ett skällsord” och b) ”en beteckning på en specifik politisk ideologi” (hans bok handlar om b), förklarar han).

Läs fortsättningen i UNT.

Tags:

1 kommentar

Kommentera