Kenan Malik: The quest for a moral compass

2 september 2014 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

Kenan Malik har fått syn på en stor, försummad uppgift: vad ska vi grunda moralen på? När den frågan har ställts – det vill säga när vi har erkänt att vi saknar en någorlunda allmänt accepterad grund utifrån vilken vi kan börja formulera moraliska omdömen – är det svårt att föreställa sig en angelägnare uppgift.

Idag skriver jag en understreckare om hans nya bok The quest for a moral compass.

Om ni inte vet vem Kenan Malik är kan jag bara rekommendera er att läsa honom. Han skriver sällsynt klart, lugnt och skärpt om heta ämnen som invandring, identitet och yttrandefrihet. Dyk ner i artikelarkivet på hans blogg Pandaemonium, där man också kan läsa utdrag ur boken.

Tags:

2 kommentarer

 • 1 einar askestad | 3 september 2014, 12:01

  ta exempelvis dessa rader ur håkan lindgrens text om kenan maliks bok:

  ”Därmed är vi tillbaka till det problem jag nämnde i början. Det kan förresten vara värt att påpeka att vår situation inte liknar den där de flesta av de senaste 2 000 årens filosofer formulerade sina idéer. Vi befinner oss i en värld där inget är naturgivet eller ödesbestämt längre. Vi är helt och
  hållet ansvariga för våra egna livsbetingelser – och för hela planetens överlevnad. Det borde rimligen få konsekvenser för den moral vi behöver utveckla.”

  att påstå att ”inget är naturgivet eller ödesbestämt längre” är hisnande. hur har håkan lindgren kommit fram till detta? det skulle förutsätta att vi – som någon slags Gud – visste allt, för endast det som är fullständigt genomlyst kan överblickas. vem har den överblicken? varje människa? vetenskapsmannen? håkan lindgren?

  och att vi skulle ”helt och hållet vara ansvariga för våra egna livsbetingelser”?… och styra över huruvida planeten överlever eller inte?… det är ju befängt.

  för att ta ett enkelt och lättbegripligt exempel: när som helst kan en meteor falla ned på våra huvuden, och observera, även på håkan lindgrens. när som helst kan allt ta slut, vad än håkan lindgren skriver och påstår.

  märk väl att detta inte är en oskyldig sak. håkan lindgren vill diskvalificera all filosofi – och inte bara den – som tänkts och levts fram till idag. 2000 år av villfarelse innan håkan lindgren. befängt.

  nej, detta är ingen oskyldig sak.

  einar askestad

 • 2 H. | 3 september 2014, 17:32

  Om någon fortfarande undrar vem Einar Askestad är: han är expert på Oscar Wildes själsliv. Se hans kommentar om Wilde på bloggen Pressylta: http://www.pressyltaredux.com/2009/07/gardell-om-mj/

  Innan jag får en meteorit i huvet är det väl bäst att jag förtydligar den där formuleringen lite. Jag borde ha skrivit att det inte längre går att legitimera ett samhällsskick eller ett moralsystem med att det är naturgivet eller ödesbestämt.

  Fler kommentarer av Einar Askestad är inte välkomna här.

Kommentera