Intervju med Masha Gessen

26 september 2015 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

Under Sigtuna litteraturfestival intervjuade jag Masha Gessen. Intervjun publicerades i GP lagom till Bokmässan, där hon fick den ungerska delegationen att lämna scenen. Läs intervjun här.

Generande ofta talar vi om en enda man när vi talar om Ryssland, som om landet inte var större än en familj. Vad tänker HAN göra härnäst? Hurdan är HAN egentligen? Så har det låtit under landets tidigare diktatorer, och med Putin är vi tillbaka i samma hjulspår. Det här sättet att tänka sveper in Putin i ett moln av mystik samtidigt som det krymper honom till någon sorts serietidningsskurk, vilket inte hjälper oss att förstå Ryssland bättre. När jag träffar Masha Gessen vill jag inte göra ännu en intervju av den här typen. Vad är det som saknas i Västs beskrivning av Ryssland, frågar jag. Vad är det vi missförstår?

[…]

På Brezjnevs tid visste alla att regimen ljög, men folk verkar tro på Putin när han påstår att fascister utgör en fara i Ukraina eller att EU hotar Ryssland. Om ryssarna är så cyniska, varför riktar de inte en del av sin cynism mot regimen?

– För att förstå det måste man förstå dubbeltänk. I ett totalitärt samhälle utvecklar man förmågan att tänka längs två samtidiga spår. På det ena spåret finns den mäktiga stat man identifierar sig med, det heroiska arvet från andra världskriget. På det andra spåret, det privata spåret, vet man att myndigheterna alltid lurar en. Tricket är att spåren aldrig korsas. Därför kan folk samtidigt tänka att Ryssland återupprättar sin storhet genom att slåss mot fascister i Ukraina och att man själv har blivit blåst eftersom man inte kan köpa lika mycket mat som för ett år sedan. Någon motsägelse uppstår aldrig.

Tags:

2 kommentarer

 • 1 Laura | 27 september 2015, 00:26

  Tack för tips! (Missade artikeln i GP.)

  PS. Minns du gänget i nåt rum på Opalen på nån tidigare bokmässa, då när J. var här och bodde hos mig?

  Rätt kul, måste ju ha varit ungefär vid den här tiden på lördagen.

  Nån sprit från Ukraina var visst inblandad också ;) — en ung man från Lviv tror jag bestämt hade med sig den (men Bodil hade åkt hem till N. — syrran på Hisingen alltså).

 • 2 H. | 29 september 2015, 07:56

  Ja, visst minns jag!

Kommentera