Publiken, spöket och samhällskontraktet

12 april 2016 av H. | 1 kommentar · Bloggat

För Göteborgs Stadsteater har jag skrivit essän ”Publiken, spöket och samhällskontraktet” – en essä där Kierkegaard kommer ut som massmediekritiker. Du kommer aldrig att se på ordet ”publik” på samma sätt igen efter att ha läst honom.

Tillsammans med ett massmedium, skriver Kierkegaard, uppstår något som man kan kalla publiken eller den allmänna opinionen. Den allmänna opinionen är inte majoritetens åsikt – det är en abstraktion, en föreställning om vad alla andra tycker. Det som skiljer den moderna tiden från tidigare epoker, säger Kierkegaard, är att vi inte bara anpassar oss efter mer eller mindre mäktiga grupper av andra människor, utan att alla har börjat anpassa sig efter denna abstraktion, efter ett spöke. Den allmänna meningen, skriver han, har redan blivit mäktigare än en armé. Men den kan inte ställas till svars för någonting.

Tags:

1 kommentar

  • 1 Gabrielle Björnstrand | 24 augusti 2016, 13:34

    Älskar – jamen verkligen älskar – det där Kierkegaard-citatet. Och ska väl nu äntligen läsa din text också. Även om jag ogärna delar Kierkegaard med någon.

Kommentera