Tvättmaskinen är ett större framsteg än AI

28 januari 2020 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

En tvättmaskin är ett större teknologiskt framsteg än en avancerad algoritm som producerar fejkad Beethoven – eller deepfake-teknik som låter Nixon hålla ett tal som han aldrig höll.

Jag har just sett Richard Nixon förklara att de första astronauterna kommer att vila i frid på månen. Om månlandningen slutade med rymdfararnas död fanns det ett färdigskrivet tal som den dåvarande presidenten skulle läsa upp. Talet fick stanna i skrivbordslådan; det var ett stycke alternativ historia som inte har blivit aktuellt förrän nu. Massachusetts Institute of Technology har låtit en dator härma Nixons röst och ansiktsrörelser för att demonstrera riskerna med deepfake – avancerade videosimuleringar där döda eller levande människor kan förmås att göra vad som helst.

Det finns bara en person som skulle vara tacksam för teknologi av det här slaget, och det är Winston Smith. Huvudpersonen i George Orwells 1984 som arbetar på Sanningsministeriet, där han förfalskar historien. Orwell beskriver ett samhälle där det inte finns något minne, eftersom det inte längre finns några pålitliga historiska dokument. Fotografier, uppslagsverk, dagstidningarnas artikelarkiv – allt är ett enda nu-flöde av historielösa deepfakes, anpassat efter vad som passar Partiets syften för tillfället. Varför lägger människor ner så stora ansträngningar på att göra en sådan framtid verklig?

Den teknologiska utvecklingen har börjat gå bakåt: nu tar den ifrån oss mer än den ger. Vi har gått från teknik som underlättar fysiska arbetsuppgifter till teknologier vars nettokonsekvenser landar på minus – teknik som tar ifrån oss minne, autenticitet och kreativitet. Det är dags att fundera över vad som skulle vara verkliga framsteg, skriver jag i en krönika i SvD idag: Här dödförklarar Nixon astronauterna på månen.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera