Hur löser man svåra politiska problem? Med ord!

23 juni 2020 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Politik är lätt – så länge man kan lösa alla besvärliga problem med ord. Jag recenserar Erik Olin Wrights Antikapitalism, en bok som är lika ensidig som Deirdre McCloskeys Liberalism, som jag skrev om tidigare. Hellre än båda: läs Tony Judt.

_____

Bokens svaghet är att Wright löser alla problem med ord. Säger dina motståndare att en icke-kapitalistisk ekonomi riskerar att bli ineffektiv? Skriv två rader om att det går att ha en välfungerande marknad utan kapitalism: ”Kapitalismen som idé har faktiskt ofta likställts med marknader. Det är ett misstag.” Du har just löst en stor svårighet med en handfull ord. Wright är så förtjust i den sortens lösningar att jag nästan förväntar mig att han ska skriva ”det går att ha kakan och äta den”.

Deirdre McCloskeys aggressivt optimistiska ”Liberalism”, som jag recenserade nyligen (SvD 4/4 2020), är likadan. Det finns inga målkonflikter som inte McCloskey kan avfärda med en självsäker formulering om att marknaden fixar det.

 

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera