Sayragul Sauytbay: ”Ögonvittnet”

17 januari 2022 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

En dryg miljon muslimer sitter i koncentrationsläger i Kina. Sayragul Sauytbay, som nu fått asyl i Sverige, beskriver lägren inifrån – samt den hårdnande kolonialism som Kina bedriver i Xinjiang.
 
Jag har läst Sauytbays bok Ögonvittnet, skriven tillsammans med den tyska journalisten Alexandra Cavelius. Recension i SvD.
.

Allt fler kineser flyttar in i Xinjiang, och skyltar på andra språk än kinesiska tillåts inte. Traditionella högtider är förbjudna. Inför bröllop eller fest måste en gästlista lämnas till myndigheterna i förväg. Begravningsplatser förstörs med grävmaskiner. Samtliga invånare har beordrats inställa sig till en ”hälsokontroll” som syftade till att samla in biometriska data, inklusive röstprov. Säkerhetskontroller införs i trafiken: alla bilar stoppas och samtliga ansikten scannas. Barnen får enbart tala kinesiska i skolan; hennes son fick sin mun övertejpad som straff för att han talade kazakiska. Icke-kineser måste passera särskilda säkerhetskontroller på järnvägsstationerna. I sjukvården behandlas uigurer och kazaker som en sämre sorts människor. Här pågår en rasism och en kolonialism som det är förvånansvärt tyst om.

Rättelse: enligt Sauytbay/Cavelius fick regionen Xinjiang sitt namn 1949. Det stämmer inte; se Wikipedia om Xinjiangs historia.

_____
Handeln med Kina har för övrigt inte bidragit till någon demokratisering. Kinas växande ekonomiska makt leder istället till att företag och regeringar över hela världen anpassar sig till kommunistpartiets krav, något som skildrats av Clive Hamilton och Mareike Ohlberg i Den dolda handen – se min understreckare 11/2 2020.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera