Skyll inte den minskande koncentrationsförmågan på nätet: it’s the economy, folks!

16 augusti 2022 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Johann Hari oroade sig för människors krympande koncentrationsförmåga och började skriva en bok om att folk tittar för mycket på sina mobiltelefoner. Lyckligtvis insåg han under arbetets gång att det verkliga problemet är mycket större: den förlorade koncentrationsförmågan beror på ekonomisk stress, växande otrygghet, sömnbrist, skräpmat, miljöförstöring …
.
Allt detta sammantaget blir en riktig giftbägare av stressfaktorer. Det här är vad det offentliga samtalet borde handla om. Ännu en gigabyte kultursidestexter om att underklassen håller dålig ton på nätet, eller att våra välvilliga monopolföretag borde censurera falska nyheter kommer inte att hjälpa oss.
.

I Nervous states (2018) berättar den brittiske ekonomiprofessorn William Davies att den förväntade medellivslängden i USA sjunker – överdoser dödar dubbelt så många som det omskrivna vapenvåldet. Han anser att den sociala och ekonomiska stress som en stor del av befolkningen lever under kan jämföras med PTSD. (Se min tidigare artikel om Nervous states i tidskriften Axess: Det rivna kontraktet.)

Någon som kan gissa vad som händer om man adderar internet till en värld med människor som redan är sönderstressade, aggressiva och osäkra? Den beroendeframkallande tekniken ”kom in i våra liv i ett ögonblick när vi var särskilt sårbara för den”, skriver Hari. Nätets problem måste lösas utanför nätet. Bara en rättvisare värld kan ge oss det internet vi förtjänar.

Jag har skrivit en understreckare i SvD om Stolen focus och de slutsatser som Hari kommer fram till.
.

Ur artikeln:

Vi håller på att förlora förmågan att läsa krävande texter, varnar Anne Mangen, läsforskare vid Universitetet i Stavanger. Men kom ihåg, vill jag tillägga – att läsa böcker är ingen neutral eller oskyldig verksamhet. Det formar hjärnan på ett visst sätt, som kanske är att föredra jämfört med vad annan teknologi gör med hjärnan. Läsningen lär oss att väva långa, komplicerade tankar, och framförallt lär den oss att identifiera oss med andra människors känslor och erfarenheter. Enligt Lynn Hunt, historieprofessor vid University of California, går det en rak linje från 1700-talets intensiva romanläsande till upplysningens idé om universella mänskliga rättigheter; se hennes bok Inventing human rights. (Hunts resonemang är spännande, och leder till frågan vad det förändrade läsandet betyder för mänskliga rättigheter i framtiden; jag har skrivit om det i en artikel för tidskriften Respons: Identitetspolisen och litteraturen).

Konstanta störningar från mail och telefonsamtal har fått Hewlett-Packards anställda att tappa tio IQ-poäng – vilket är mer än om de hade rökt gräs på jobbet, kommenterar Hari. Är man van att ständigt bli avbruten i sina tankar börjar man snart avbryta sig själv, man börjar söka distraktioner, och skadan permanentas. Tony Fadell, en före detta Applechef som var med om att utveckla iPhonen, har i efterhand frågat sig om han har gett världen en atombomb för medvetandet.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera