Prata med valar – med hjälp av AI

23 januari 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Om ett lejon kunde tala, har Wittgenstein sagt, skulle vi inte förstå det. Det som är viktigt och meningsfullt för lejonen ligger kanske så långt från människornas erfarenhetsvärld att vi inte skulle förstå dem, även om de började tala svenska.

När folk längtar efter att kommunicera med överlägset intelligenta maskiner brukar jag tänka på det här Wittgensteincitatet. Föreställ dig ett medvetande som aldrig behöver äta eller sova, som inte har skaffat sina kunskaper om världen genom att utforska den med en människas händer och sinnen. Ett sådant medvetande kan vara mer främmande än du tror, och definitivt mer främmande än ett lejon.

Men tänk om vi kan använda artificiell intelligens för att förstå vad djur säger till varandra? Det är premissen för Tom Mustills bok Att prata val. Som av en händelse ligger Monterey Bay, ett Mecka för världens valskådare, alldeles i närheten av Silicon Valley. Flera forskningsprojekt använder sig nu av AI för att förstå valar och andra djur. Vad händer när vi förstår djurens medvetanden – kanske till och med lite för bra?

Jag recenserar Att prata val i SvD idag.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera