Prag genom hemliga polisens objektiv

8 juli 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Praha objektivem tajné policie (Prag genom hemliga polisens objektiv) är en fotobok med gatufoto av ett särskilt slag. Den innehåller bilder som den tjeckoslovakiska säkerhetspolisen har tagit i smyg när de övervakade dissidenter och utländska besökare under 1970- och 80-talen. Att bläddra genom dem i efterhand är en märklig upplevelse, som jag har försökt beskriva i en artikel för Fotografisk tidskrift: Prag genom den hemliga polisens lins.

På den tiden var övervakning ännu ett hantverk. Den hemliga polisens medarbetare måste nöta skosulor på gatan, framkalla sin film, skriva rapporter på skrivmaskin. Idag är digital massövervakning en storindustri (för SvD har jag tidigare skrivit om ”surveillance capitalism”). Boken om säkerhetstjänstens foton har också gett mig anledning att fundera över civilkurage, och på vad som oavsiktligt har fastnat i bakgrunden på bilderna. Utan att vara medvetna om det dokumenterar polisfotograferna den slitna och förfallna stad som deras system har lett fram till; vissa byggnader verkar inte ha fått något underhåll sedan 1939.

På bilden ovan syns Milan Kundera i samtal med dissidenten Božena Lisová. Säkerhetstjänstens medarbetare fångade ibland varandra på bild; mannen i bakgrunden är en av dem. Hans kamera är dold i portföljen, det är därför han håller den så onaturligt. Boken har getts ut av det tjeckiska Institutet för studiet av totalitära regimer (ÚSTR) och finns gratis tillgänglig som pdf här (klicka på länken ”Publikace je volne ke stazení zde”).

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera