Roj Friberg

4 oktober 2010 av H. | 8 kommentarer · Bloggat

Just nu kan jag bara säga att han är fantastisk. Jag tvivlade på att jag någonsin skulle få se en stor utställning med honom i Stockholm (för några år sedan hörde jag talas om en utställning med honom i Norge och var beredd att åka innan jag förstod att den hade slutat någon dag tidigare; det är klart man åker till Norge för Roj Friberg). Atlantis har nu gett ut en ny bok om  honom (som jag kommer att recensera), men den som har möjlighet bör absolut ta sig till utställningen på Edsviks konsthall och se honom i original. Där finns gott om nyare verk, liksom några av hans starkaste bilder från 70-talet. Edsviks utställning med Friberg är allt som ”Figurationer” inte var: det här är hantverksskicklighet och romantik på allvar.

Det är sorgligt att Friberg fortfarande är så okänd, medan alla (enkätunderlag: 2 personer) känner till en clown som Peter Dahl. Peter Dahl målar som… som… tja, som Bob Dylan. Nog om honom. Här är några suddiga, underligt färgade närbilder från utställningen:

Tags:

8 kommentarer

 • 1 Jenny Maria | 4 oktober 2010, 19:14

  wow – synd att jag inte hinner dit innan utställningen går ner. Då hade vi kunnat göra gemensam sak.

 • 2 Bodil Z | 4 oktober 2010, 22:05

  Oj, Roj Friberg hade jag nästan glömt, men nu minns jag honom från min ungdom, de där gröna flytande bilderna, som jag en gång såg hemma hos en vän i Varberg. Sedan måste jag ha haft en Roj Friberg-reproduktion på väggen under någon tid eller något tryck av något slag…

 • 3 CB | 5 oktober 2010, 16:23

  Ser ju ut som de inledande scenerna i fjärde ALIEN-filmen. Ja, visst är det ruggigt bra.

 • 4 H. | 5 oktober 2010, 16:40

  Fjärde Alien-filmen? Friberg är på samma nivå som ettan och tvåan …

 • 5 CB | 6 oktober 2010, 08:14

  Jojo, dom är bättre, men dom har inte dom där klibbiga scenerna som nästan på pricken liknar Fribergs bilder.

 • 6 Lotta | 6 oktober 2010, 17:13

  … och så ser vi fram emot recensionen …

 • 7 Ingela | 23 april 2011, 00:47

  Hej, jag har alltid varit en beundrare av Roj Friberg, jag tror att det var bilden från Götaplatsen som var inkörsporten. Han är inte bara en konstnär med ett starkt budskap, han gör poesi av det, stark poesi. Du vet väl att det kommit ut en bok med hans verk?

 • 8 H. | 6 maj 2011, 15:30

  Visst vet jag det – jag känner till två svenska böcker om honom, Kalejdoskop förlag och Atlantis; av dem är Atlantis bäst.

Kommentera