En spökbild av framtidens medier

21 juli 2011 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

Jag har skrivit en DN-essä om författare som föreställde sig framtidens medier flera hundra år i förväg: ljud som bevarats infrusna i is på 1500-talet; en närmast perfekt beskrivning av fotografisk emulsion från 1700-talet.

Långt före vårt överflöd av fotograferande, filmande och ljud­inspelande apparater har människor fantiserat om olika sätt att bevara ljud och synintryck. Vi drömde om fotografiet och fonografen långt innan vi försökte konstruera dem, i vissa fall flera hundra år tidigare. Att läsa om det här är som att hitta en spökbild av den teknologi som blivit välbekant för oss. Våra ljud- och bildmedier visar sig ha en okänd förhistoria, som är intressant inte minst för vad den avslöjar om människans föreställnings­förmåga.

Tags:

2 kommentarer

  • 1 Iggy Drougge | 31 juli 2011, 17:28

    Lustigt nog uppfanns kameran redan under renässansen iom camera obscura och Scheele m fl upptäckte att silversalter svärtades av ljus på 1700-talet, men det skulle dröja till 1800-talet innan någon kom på att kombinera teknikerna.

  • 2 H. | 1 augusti 2011, 16:20

    Camera obscuran hann bli rätt avancerad, till och med försedd med lins, innan fotografin utvecklades. Nu finns inte många kvar, men här är en i Edinburg, som projicerar ett panorama över staden:

    camera-obscura.co.uk

Kommentera