Hata konst – utan att veta varför

27 december 2013 av H. | 5 kommentarer · Bloggat

För några dagar sedan skrev jag en understreckare om den tyska debattboken ”Kunst hassen” (”Hata konst”). Den innehåller inte särskilt mycket konst värd att hata. Snarare verkar det som om författaren, Nicole Zepter, hatar det sociala spelet runt konsten. Vad är det man ser om man tar hennes kritik på allvar istället för att avfärda den? Ett stort tomrum.

Läs understreckaren här: Att hata konst utan att förstå varför

Tags:

5 kommentarer

 • 1 Bengt O. | 28 december 2013, 14:20

  Länken till din understreckare fungerar inte. Just nu fungerar http://www.svd.se/kultur/understrecket/svd-valjer-understreckare_8448316.svd?sidan=11

  Men den lär väl försvinna strax med tidningens länkfilosofi.

 • 2 Magnus | 28 december 2013, 16:11

  Det finns en del drag av kejsarens nya kläder i det här – men ett problem är ju att dagens konst- och litteraturkritiker sällan personligen är med tillräckligt länge (på någorlunda tunga redaktioner eller så) för att insikten ska kunna sätta sig i samtalet – i media och hos de enskilda deltagarna – att det som en gång utropades som nytt, epokgörande och stort inte alltid förblir stort med 20-30 års perspektiv. Hur pass spännande och nydanande, hur ”kvalitativa” ter sig t ex Max Book eller Jeff Koons idag? Förmodligen fanns det folk redan på 80-talet som inte var särskilt upprymda över Max Book och somliga andra vilda och vulgomonumentala unga män, men vid den tiden var det verkligen inte konjunkturriktigt att ha invändningar mot dem eller ifrågasätta de priser de såldes till.

  Någon påpekade häromåret att Fredrik Roos samling av konst (till stor del det ”vilda 80-talet” eftersom det var där han rörde sig) inte hade åldrats särskilt väl, Det är ganska sällan sådant sägs öppet och det hade väl varit nästan otänkbart att säga det högt på en kultursida runt 1990, eftersom Roos då både var en hyllad mecenat, en lokal hjälte och en del av den samtida konstscenen.. Men om sådana omdömen aldrig kan göras annat än som antydningar så hamnar man till sist på en kulturell scen där hypen och kompisskapet regerar oinskränkt.

 • 3 H. | 29 december 2013, 12:11

  Det verkar inte gå att länka till enskilda streckare längre. Jag har ändrat länken så att den går till SvD:s samlingssida för de senaste streckarna.

 • 4 Charlie | 14 januari 2014, 02:18

  Kanske detta redan löst sig, det var ju ett tag sedan inlägget postades. Annars finns länkarna finns till artiklarna om man går via http://www.svd.se/kultur/understrecket/

  Exempelvis:

  http://www.svd.se/kultur/understrecket/att-hata-konst-utan-att-forsta-varfor_8837152.svd

 • 5 H. | 15 januari 2014, 22:03

  Tack!

Kommentera