Frågeprogram är som pizza

18 april 2017 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

SVT:s nya kulturfrågeprogram Kontrapunkt funkar. Men å andra sidan är frågesport som pizza: låt bli att krångla till konceptet och du har en produkt som alltid går hem.

Jag jämför Kulturfrågan kontrapunkt med Sten Bromans originalversion från 1972 i dagens SvD.

Jag skrev tidigare om kulturprogrammet Idévärlden: Och nu, alla barn, blir det allvar!

Original-Kontrapunkt kan ni se i Öppet arkiv.

Tags:

2 kommentarer

  • 1 Magnus | 24 april 2017, 14:04

    Det är naturligtvis mycket mer personcentrerat idag – deltagarna i 70-talets frågetävlingar kvalade in på sina kunskaper, medan deltagarna i ”På spåret”, ”Kulturfrågan” eller ”Så ska det låta” i dagens Sverige kvalar in på att de är kända (nåja) eller ”hör till gänget”. I Så ska det låta behöver de ju inte ens komma med ett allvarligt menat svar på frågan: vilken låt? utan i princip vilket svar som helst duger som ursäkt för att få börja showa i en minut.

    I nya versionen av ”Fråga Lund” ser man samma koncept vridet till övertydlighet – hela genren har förflyttat sig från s a s bildande underhållning till karaoke i baren med stor ljusshow och yeah-yeah nu tar vi dom… Samtidigt som själva frågorna kan vara i klass med ”vad finns det för något där rymden tar slut?”. ;) Kanske beror det på att hela samhället, hela kulturen i vid mening har sänkt ribban och devalverat värdet av kunskaper, men förmodligen också på att det inte finns plats för akademiska original av Sten Bromans typ idag. inte i massmedia och knappast heller på universitetet. Ungefär som med Harry Schein, Jan Troell och Hjalmar Gullberg – de hade knappast heller kunnat göra sådana insatser i dagens offentlighet. Folk diggar naturligtvis Stephen Hawking, Joan Didion eller Julian Fellowes, men dessa personer hade omöjligt kunnat ta sig fram i det postmoderna Sverige, för att inte tala om våra tv-kanaler..

  • 2 H. | 24 april 2017, 17:23

    Se också Sven-Eric Liedman och Ida Östenberg om nya ”Fråga Lund”:

    https://www.svd.se/fraga-lund-borde-satsa-pa-flamsfri-folkbildning

Kommentera