Som att titta på Game of thrones med ljudet avstängt

18 maj 2017 av H. | 1 kommentar · Bloggat

Jag recenserar Broderskap, sista delen av Hilary Mantels trilogi om franska revolutionen för SvD.

Ja, jag är medveten om vad Karl Kraus har sagt: när en bok kolliderar med ett huvud är det inte nödvändigtvis bokens fel om det uppstår ett ihåligt ljud. Men jag måste erkänna det från början: jag får ingen kontakt med den här boken.

Bara Mantel slutar redovisa huvudpersonernas skolgång, så att handlingen (och huvudena) kan börja rulla kan det här bli riktigt bra, tänkte jag medan jag läste första delen. Men de invändningar jag hade när jag recenserade ”Frihet” (SvD 10/4 2016) förstärks när jag läser ”Broderskap” (se också Josefin Holmströms recension av del två, SvD 22/11 2016).

Läs fortsättningen i SvD.

Och överkursernas överkurs för er som verkligen vill läsa mer: Le vieux cordelier, tidskriften där Camille Desmoulins kritiserar revolutionen, kan läsas här.

Tags:

1 kommentar

  • 1 Gabrielle Björnstrand | 18 maj 2017, 23:34

    Fattar precis vad du menar. Har problem med en roman som är ungefär lika snitsigt tidsplacerad som Fröken Frimans krig. Texten vibrerar av research. Som en kärra över kullerstenar.

Kommentera