China Miéville: Staden och staden

20 juli 2019 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

I vuxen ålder förväntar man sig inte längre att möta romaner som har förmågan att förändra ens blick på världen, man börjar kanske till och med tro att det inte längre går att skriva den sortens böcker, men China Miévilles Staden & staden är en sådan bok.

Miéville beskriver två städer med varsitt språk och varsin kultur, som ligger på exakt samma plats. Vissa hus och vissa gator befinner sig i Beszel, andra i Ul Qoma. Och det här är grejen: bor du i den ena staden är det förbjudet att se invånarna i den andra. Invånarna har utvecklat ett otäckt skickligt icke-seende för att undvika varandra utan att kollidera.

Den som bryter igenom gränsen och ser, vidrör eller erkänner någonting i den andra staden begår ett brott – som i översättningen har fått behålla det engelska namnet breach. Breach är också namnet på den auktoritet som skoningslöst bestraffar varje överträdelse. Kontrollanterna från Breach har den totala, gränslösa makt som det i vanliga fall bara är möjligt för någonting inuti människans psyke att ha – ett överjag, en vanföreställning, en neuros.

Jag recenserar Staden & staden i SvD: Thriller som förändrar ens syn på världen

_____

Hur får man idén till en sådan roman? Intervju med Miéville på sf-sajten Tor.com. Miéville bloggar på Rejectamentalist manifesto, men bloggen verkar har upphört 2017.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera