Livewired: hjärnan är ett levande nätverk

21 mars 2022 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Hjärnan är ett levande nätverk som ständigt väver sig själv – ett organ som hela tiden formas av de erfarenheter vi gör. Jag har läst David Eaglemans Livewired, en bok som visar att det är dags att överge föreställningen om hjärnan som dator.
.
.
I en tysk studie placerades läkarstudenter i en magnetresonanskamera: under de tre månader när de pluggade inför sin examen växte vissa delar av hjärnan så mycket att det var synligt för blotta ögat, skriver Eagleman. Det är märkligt att han ska behöva argumentera så vältaligt för att levande organismer är just levande – att de utvecklas, reagerar, anpassar sig och formas av sina erfarenheter. Trots att vi själva är levande har vi betydligt lättare för att föreställa oss döda maskiner och mekaniska processer. Vi har ett motstånd mot att föreställa oss liv, förändring, feedback, nätverk av ömsesidigt påverkande detaljer – känn hur det stramar i medvetandet när du försöker göra det!

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera