Roberto Saviano: Zero zero zero

4 december 2013 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

Jag recenserar Roberto Savianos Zero zero zero i UNT.

Vill man förstå den värld vi har fått är knarkdistributionens Mexiko lika viktigt som Kina, menar Saviano. ”Den ekonomi som reglerar våra liv”, skriver han, ”bestäms mer av det som [den mexikanske knarkbossen] El Padrino Félix Gallardo och El Mágico Pablo Escobar bestämde sig för att göra på åttiotalet än av det som Reagan och Gorbatjov bestämde”.

Tags:

2 kommentarer

  • 1 Jelena | 7 januari 2014, 10:30

    Det är intressant. Fler och fler har börjat tala för avkriminalisering (eller legalisering t o m) just för att lösa problemet kriminalitet och maffia. Nu börjar ju också marijuanaförbudet lösas upp här och där.
    Jag tror att debatten blir hetsig. Det är ju de snarast rika efterfrågeländerna som värjer sig medan de snarast fattiga produktionsländerna skulle bli av med maffians utpressarok. Intressant nog påminner det om den omvända situationen i Kina på 1800-talet, då Storbritannien flödade landet med opium för att gynna sina egna affärsintressen. Det imperialistiska perspektivet borde inte glömmas.

  • 2 H. | 7 januari 2014, 12:36

    Jag tvivlar på avkriminalisering, men frågan är svår. Vi kan bråka om det när vi ses!

Kommentera