De mänskliga rättigheternas långa historia

1 december 2011 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Montaigne fördömde koloniseringen av Sydamerika medan den pågick (och träffade indianer – globalization enough for ya?), Seneca ansåg att slavar var människor som han själv – och många andra exempel på att mänskliga rättigheter inte är ett modernt eller ens ett västerländskt påfund i min recension av Ove Brings De mänskliga rättigheternas väg i GP.

Jag fick också in ett av mina favoritcitat: Ciceros beskrivning av hur våldet i gladiatorspelen bara gör honom deprimerad och hur han till sist drabbas av medkänsla med de elefanter som slaktas på arenan: ”… en känsla av att det finns något slags släktskap mellan detta stora djur och mänskligheten”.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera