Idag citerar vi Keynes

13 januari 2011 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Att studera åsikternas historia är ett nödvändigt första steg mot tankens frigörelse.

[Där har vi det – det enda och bästa skälet för att studera idéhistoria! Ju mer du läser om det förflutna, desto mer kopplas ditt huvud loss från samtiden, och det är ovärderligt. Du förstår att det har varit annorlunda, att det kan vara annorlunda, du får något att jämföra med. Att bara läsa samtida texter om samtiden är jämförbart med att vägra resa utomlands, att vägra lämna den by där man råkat födas.]

*

Tankarna hos ekonomer och politiska filosofer har, både då de är riktiga och då de är felaktiga, större kraft än vad som i allmänhet uppfattas. I själva verket är det just de som nästan helt styr världen. Praktiska män, som tror sig helt fria från intellektuell påverkan, är vanligen någon avliden ekonoms slavar. Galningar vid makten, som hör röster i luften hämtar sitt vanvett från någon akademisk medelmåtta, verksam för några år sedan. Jag är övertygad om att särintressenas makt är kraftigt överdriven jämfört med idéernas successiva frammarsch.

*

I stället för att med hjälp av sina enormt utökade materiella och tekniska resurser bygga en underbar stad byggde man på 1800-talet slumområden … [som] enligt den privata företagsamhetens kriterier ”lönade sig” medan den underbara staden, ansåg man, skulle ha varit ett dåraktigt slöseri som, enligt den finansiella kutymens svagsinta språkbruk, skulle ha ”pantsatt framtiden” …

John Maynard Keynes

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera