Joseph Henrich: ”The weirdest people in the world”

7 april 2021 av H. | 2 kommentarer · Bloggat

Europa har präglats av kristendomen på ett helt annat sätt än vi tror, menar Joseph Henrich, professor i evolutionsbiologi vid Harvard. Från 400-talet och framåt bröt kyrkan ner klansamhället och gjorde européerna till individualister. Allt som sedan hände följer av det: vetenskap, rättsväsende, demokrati och så småningom sekularisering …
.
Henrichs 680-sidiga bok The weirdest people in the world är en fascinerande genomgång av mänskligt beteende överallt på planeten, från Nya Guinea till Europa, den underligaste kontinenten av alla. Hans poäng är inte att européer är bättre än andra, men han vill förklara varför Europas utveckling kom att skilja sig så mycket från andra samhällen. Förklaringen, menar han, ligger i kyrkans regler för äktenskap, som avskaffade klansamhällets traditioner. När man beskriver Europas historia brukar man hänvisa till renässansen, reformationen och upplysningen, men när de inträffar har Europa varit inne på en avvikande kurs i över tusen år. ”Om du inte visste att våra religioner, äktenskap och familjer är så konstiga är det dags att spänna fast säkerhetsbältet”, skriver Henrich. Ett utdrag ur boken kan läsas här.
.
Jag skriver om The weirdest people in the world i dagens understreckare i SvD: Så blev européerna världens konstigaste folk.
_____
.
Och vart är världen på väg härnäst? Texten om Henrichs bok passar perfekt ihop med min tidigare understreckare om den globala opinionsundersökningen World Values Survey, som studerar hur traditioner och värderingar förändras i realtid.
.

Simon Hanselmanns seriefigur Werewolf Jones: ”It’s going to get weird …”

 

Tags:

2 kommentarer

 • 1 Tony Elgenstierna | 17 april 2021, 10:14

  Hej, jag har under lång tid läst dina artiklar och essäer i SvD, UNT och annorstädes, alltid med stor behållning. Bland annat har jag lagt märke till att du har nämnt Montaigne. De senaste åren har jag och Henry Grynnsten gått igenom Montaignes alla essäer och skrivit ett slags moderna varianter, kommentarer. Vi kallar samlingen för Montaigne 2.0. Om du är intresserad av att ta dig en titt i ett exemplar så skickar förlaget gärna ett. Vi behöver bara en adress. Även om dina bokhyllor redan är fulla så – ett stort tack för all läsning du bjudit på genom åren! / vänl Tony

  https://www.bokus.com/bok/9789187167058/montaigne-20-107-essaer-om-roms-storhet-tummar-barnuppfostran-och-bruket-att-bara-klader-med-mera/

 • 2 H. | 6 maj 2021, 16:01

  Hej!

  Stort tack för din uppskattande kommentar! Det glädjer mig verkligen. Jag ber om ursäkt för att mitt svar har dröjt så länge – jag besöker den här sajten bara ibland, för att moderera kommentarer och lägga upp nya inlägg.

  Tyvärr har jag alltför mycket som väntar på att läsas, så jag måste tacka nej till boken.

  Vänliga hälsningar,
  Håkan

Kommentera