Spindler om Nietzsche; Nietzsche om populister

5 juli 2011 av H. | 5 kommentarer · Bloggat

… Sveriges långsammaste skribent har äntligen kommit sig för att recensera Fredrika Spindlers nietzschebok, som utkom förra året. Recensionen kan läsas här (UNT).

Läs också Jenny Diski i London Review of books om hur Nietzsches syster Elisabeth Förster manipulerade hans kvarlåtenskap i nazivänlig riktning. Hon överlevde honom med 35 år; när hon dog 1935 kom Hitler till hennes begravning.

Eller läs här nedanför vad Nietzsche hade att säga om en viss sorts populistiska politiker, som spelar på massans föreställning om vad som utgör ”styrka”; skrivet 55 år före Hitlers maktövertagande:

_____

Massans store man. – Receptet på vad den stora massan kallar en stor man är lätt att ge. Under alla omständigheter bör man skaffa den något som är den högst behagligt, och sedan ge den det. Men på inga villkor genast: utan det bör tillkämpas med största ansträngning eller synas vara så tillkämpat. Massan måste få ett intryck av att stå inför en mäktig, ja obetvinglig viljekraft; åtminstone bör den synas föreligga. En stark vilja blir beundrad av envar, eftersom ingen har den och envar intalar sig att det inte längre skulle finnas några gränser för honom och hans egoism om han bara hade den. Visar det sig nu att en sådan stark vilja åstadkommer något för den stora massan högst behagligt, i stället för att lyssna till önskemålen från sin egen girighet, så beundrar man än en gång och lyckönskar sig själv. I övrigt bör han ha massans alla egenskaper: desto mindre skäms den då inför honom, desto lättare blir han populär. Alltså bör han vara våldsbenägen, avundsjuk, utsugande, intrigant, insmickrande, krypande, uppblåst, ja alltefter omständigheterna vad som helst.

Ur Mänskligt, alltförmänskligt, 1878.

Tags:

5 kommentarer

 • 1 bernur | 6 juli 2011, 18:14

  Och i nya numret finns en artikel om Nietzsche, skriven av D Brolin (jag har inte läst den än, men snart …) …

 • 2 Magnus | 7 juli 2011, 04:17

  Nietzsche lyckades föregripa psykoanalysen på så bred front att det helt klart besvärade Freud: t ex synen på begäret som kreativ kraft, projektioner, halvmedvetna känslors förtätning till tankar som vi sedan avläser som det egentligt styrande. Författaren till Drömtydning var oftast undvikande eller vag när han fick frågan när han först hade läst Nietszche, och vad han hade läst av honom. Enligt en del nyare forskare kan han ha känt till Nietzsche redan innan Ola Hansson och Strindberg gjorde det.

 • 3 H. | 7 juli 2011, 16:38

  Kopplingen Nietzsche-Freud var intressant.

 • 4 Jakob | 10 juli 2011, 21:40

  Finns en bra bok om Elisabeth Nietzsche/Förster som jag läste för nu många år sedan: Ben McIntyres ”Forgotten Fatherland: The Search for Elisabeth Nietzsche”. Handlar dels om hur hon förvanskade Nietzsches skrifter så att de skulle passa med nazismens läror, dels om den ”ariska” koloni hon och hennes man skulle skapa i Paraguays djungler, tillsammans med ett gäng entusiaster. De båda gav upp projektet, men några bestämde sig för att bli kvar.

 • 5 H. | 11 juli 2011, 09:11

  Jag har hört talas om kolonin. Den lär ha blivit en riktig mardröm.

Kommentera