Alla säger att Jeppe super, men ingen säger varför Jeppe super – en kommentar till Åsa Wikforss

9 juli 2022 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

It’s the economy, stupid. Förstår man inte det kan man skriva gigabytes av texter där man undrar varför sociala medier är fulla av missnöje. Jag bemöter Åsa Wikforss och Björn Wiman med exempel från Andreas Cervenka och Maciej Zaremba.
.
Filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss framträder ofta som expert på fake news och desinformation. Felet med hennes resonemang, och med alla liknande texter, är hennes totala fokus på folks reaktioner, medan hon blundar för frågan vad det är för slags samhälle som ger upphov till reaktionerna.
.

Jag kommenterar Wikforss i SvD: Ligger felet verkligen hos väljarna?.

I sin bok Girig-Sverige visar Andreas Cervenka vilket land vi egentligen bor i: ett land där den rikaste procenten blir rikare på alla andras bekostnad. För alla utom de allra rikaste blir tillvaron svårare och osäkrare. De senaste decennierna har inkomstskillnaderna ökat snabbare i Sverige än i något annat jämförbart land. 1950 tjänade näringslivets högst avlönade chefer i genomsnitt 26 gånger mer än en industriarbetare, enligt LO. Därefter föll löneskillnaderna fram till 1980, när en chef fick nio arbetarlöner. Sedan dess har utvecklingen vänt och de rika blivit allt rikare; 2020 tjänade chefen 64 gånger mer än arbetaren.

Den rikaste hundradels procenten äger nu 17 procent av Sveriges samlade tillgångar, jämfört med 9,6 procent i USA, skriver Cervenka. Miljardärernas förmögenhet motsvarar 49 procent av BNP, vilket är mer än i oligarkparadiset Ryssland (40 procent). De senaste 25 åren har Sverige fått drygt 500 nya miljardärer, samtidigt som våra politiker förklarat att det inte finns några pengar. Offentliga verksamheter utsätts för ständiga sparkrav.

Mot den bakgrunden blir det bisarrt att den viktigaste samhällsdebatten handlar om att folk inte håller god ton i sociala medier. Skribenter som försvarar den goda tonen har börjat påminna om det konservativa etablissemanget på Strindbergs tid. På den tiden var frågan varför underklassen envisades med att supa, slåss och stjäla – och svaret var att de helt enkelt var en sämre sorts människor.

Vänsterns och de progressivas styrka har varit att de kunde säga ”Alla säger att Jeppe super, men vi vet varför Jeppe super. Bakom kriminalitet och alkoholism finns sociala, psykologiska och ekonomiska förklaringar.” Idag har de progressiva blivit lika förtjusta i att moralisera som det gamla konservativa etablissemanget: Jeppe delar fake news på nätet för att han vill förstöra demokratin.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera