Moderna museet sågar modernismen för att slippa Vilks

12 oktober 2022 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Moderna museet vill inte ha Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Det är välkänt sedan länge, men när frågan ställdes på nytt, den 6 oktober, innehöll svaret en liten sensation. Med anledning av Konsten är vi, konstkritikern Mårten Arndtzéns aktuella bok om rondellhunden, hölls en paneldebatt på Kulturhuset i Stockholm. Moderna museet representerades av chefsintendent Fredrik Liew.

Sensationen är att Liew, när han skulle motivera varför museet tackar nej till rondellhunden, i praktiken dömde ut de senaste hundra årens moderna konst. För att slippa Vilks vaskade Liew hela modernismen – var det en olyckshändelse, eller framstod det som ett rimligt offer?

Det verkar som om Liew håller på att återvända till förmodernistiska kvalitetskriterier. Om han menar vad han säger borde det få spännande konsekvenser för museets inköp i framtiden, kommenterar jag i senaste numret av tidskriften Fokus.

 
 

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera