Dags att ta farväl av argumentet ”sårade känslor”

15 augusti 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Det borde vara dags att ta farväl av argumentet ”sårade känslor”, skriver jag i en understreckare i SvD idag: Den som känner sig mest sårad vinner.
.
Föreställningen om människan som sårad har blivit den centrala modell för självförståelse och omsorg som vårt svältfödda överflödssamhälle erbjuder. Därför är det inte konstigt att så många gör anspråk på att vara traumatiserade. Vad handlar varje Sommarprat om? De sårade känslorna är en ideologi som borde få alla ideologikritiker att vakna.
.
Känslor är inte någon sorts spontana vulkanutbrott som omgivningen bara har att acceptera. Känslor bör, lika mycket som allt annat, vara föremål för analys. De är inlärda, de kan förändras och utvecklas, de har en historia som kan beskrivas och förstås. Det framgår redan av att de sårade känslor som kommer till uttryck i offentligheten kan vara besynnerligt selektiva. Ingen är särskilt sårad av att Kina har satt en miljon muslimer i koncentrationsläger, något som Amnesty International har klassificerat som brott mot mänskligheten. IKO, en muslimsk organisation med 57 medlemsländer, vars kritik av de svenska koranbränningarna har gett upphov till stora rubriker, har till och med berömt regimen i Peking för att ”ta väl hand om sina muslimska medborgare”, påpekar Jojje Olsson på sajten Kinamedia (3/7 2023).
.
För att ytterligare sabotera debattens premisser skulle jag vilja nämna att i det land där man gärna hetsar upp sig över en bokbränning – ”Det borde vara förbjudet att bränna någon enda bok”, ansåg Jonas Gardell i Expressen (3/5 2022) – har en fjärdedel av folkbiblioteken försvunnit i tysthet. Fredrik Nejman beskriver biblioteksdöden i tidningen Vi (29/4 2022).

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera