Gåtan bakom Sveriges problem – paneldiskussion i Polen

4 juni 2024 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Den 16 april 2024 deltog jag, tillsammans med författaren och journalisten Katarzyna Tubylewicz, i en paneldiskussion på universitetet i Torun, Polen. Diskussionen var en del av universitetets tvådagarsfestival om skandinavisk kultur och historia – Dni nordyckie. Rubriken på diskussionen antyder vad det handlade om: ”Vad döljer svenskarna i garderoben? Från neurotiskt välordnat till bara neurotiskt”.

Sverige har många problem; i mitt anförande ville jag inte fokusera på den ena eller andra skandalen, utan på den gåta som ligger bakom dem alla – varför har detta nästan överdrivet välplanerade samhälle på så kort tid tappat förmågan att hantera sina egna problem? Oförmågan visar sig vart man än tittar, från skola och kriminalitet till sjukvård, tågtrafik och snöröjning. Det blev en givande diskussion, men för att hitta några djupgående svar behövs det nog lite mer tid än den timme vi hade på oss.

Tack vare Polska institutet kunde jag sedan tillbringa tre dagar i Warszawa, där jag träffade en rad spännande personer, bland dem Piotr Buras, expert på tysk och europeisk politik vid European Council on Foreign Relations (ECFR), Maria Ferenc vid Judiska historiska institutet och Mariusz Szczygieł. Det är honom ni ser på bilden här nedanför.

I Polen är Szczygieł en legendarisk reporter, men utanför landet är han närmast okänd. Hans reportagebok Gottland – om Tjeckien – finns i engelsk översättning. Den tradition han verkar i – långa, litterärt essäistiska reportage – presenterades för svenska läsare i antologin Ouvertyr till livet (2003; där finns också en av Szczygiełs texter, om den tjeckiske skofabrikanten Bata, som byggde ett mönstersamhälle åt sina arbetare, en sorts privat folkhem om man så vill). Numera skriver han enbart på Instagram. Fotot av Szczygieł tog jag på hans lokal Wrzenie świata, en sympatisk blandning av kafé, bokhandel och arbetsplats för skribenter. Adressen är Gałczyńskiego 7 – gör ett besök om du är i Warszawa!

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera