Filosofskeppen (repris)

28 januari 2013 av H. | 4 kommentarer · Bloggat

Leninpriset är tydligen på tapeten igen. Då kunde det kanske vara läge att påminna om hur Lenin behandlade de intellektuella när han satt vid makten. Gå till läggen, ty om detta har jag skrivit: DN Essä – Filosofskeppen.

Tags:

4 kommentarer

 • 1 Bodil Z | 28 januari 2013, 19:05

  Spännande läsning och lärorikt för mig, men jag har några mindre problem med texten, som jag måste vädra – i hopp om att du sätter mig på plats:

  ”Det blir bara rationellt ur ett annat perspektiv, om det verkliga syftet inte är rationalisering utan makt, en makt som inte tolererar några tecken på bristande lojalitet. Och då blir resultatet inte särskilt effektivt.”

  Vad betyder den sista meningen i förhållande till det som står innan?

  ”Historien om filosofskeppen visar snarare att förhållandet mellan filosofer och diktatorer inte har förändrats särskilt mycket sedan en viss annan filosof satt på en båt för 2.300 år sedan. I mitten av 300-talet f Kr reste Platon till Sicilien, inbjuden av Syrakusas diktator Dionysios, som lockade med sitt påstådda intresse för filosofi (om man får tro Platons sjunde brev, vars äkthet är omtvistad). Som man kan vänta sig slutade det med att Platon snart inte önskade något hellre än att komma levande därifrån, och efter vissa svårigheter fick han tillstånd att gå ombord på en båt som tog honom tillbaka till Aten.”

  Jag tycker jämförelsen mellan filosofskeppen och det som hände Platon haltar något, även det du berättar är intressant.

 • 2 H. | 28 januari 2013, 22:26

  Kul att höra från dig!

  ”… bara rationellt ur ett annat perspektiv” är ju en kommentar till Chamberlains resonemang: ”Lenins projekt var, enligt Chamberlain, att göra Ryssland rationellt, modernt och effektivt. Men i så fall är väl inte steg ett att sätta sina bästa ingenjörer och ekonomer på en båt?”

  Det var väl inte så svårt? Chamberlain kör den gamla vanliga kära tankefiguren att upplysning och rationalitet leder till en diktatur av Lenins slag.

 • 3 Bodil Z | 29 januari 2013, 10:29

  Mja, jag har fortfarande lite svårt med att ”resultatet inte blir särskilt effektivt”. Den här eufemismen känns konstig för mig. Men strunt i det! Kanske är jag bara trögtänkt.

  Alles Gute!

 • 4 H. | 29 januari 2013, 19:08

  Det är ju ett försök till understatement/ironi.

Kommentera