Stanislaw Lem: om information gick att väga i gram

28 januari 2013 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

(Publicerad i UNT 28 januari)

Information går att väga i gram. Den upptäckten gör huvudpersonen i Stanislaw Lems novell ”Professor A. Donda”. Det är en rätt intetsägande titel, som inte avslöjar något om vad som ska komma.

Novellen är skriven 1978; redan då var Lem i färd med att fundera över konsekvensen av människan samlar och koncentrerar tidigare oanade mängder information. Library of Congress 130 miljoner katalogposter – böcker, film, ljudinspelningar och annat – har tagit två hundra år att samla in. I dag beräknas världen generera lika mycket material i digital form varje kvart.

Under förevändning att göra något helt annat – novellen börjar mycket omständligt – skaffar professor Donda en stor dator och börjar fylla den med information. Innehållet är inte viktigt, det är själva mängden han vill åt. Datorn har han placerat på en specialbeställd våg. Efter tre månader har den ökat i vikt med 0,01 gram. Hans misstanke har bekräftats. Vad det betyder förklarar han för sin assistent (min översättning från tyskan):

”Att information har massa skulle inte vara en upptäckt om det inte hade konsekvenser. Det finns en kritisk massa när det gäller information liksom det finns en kritisk massa när det gäller uran.”

Läs fortsättningen i UNT

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera