Om cargo cult art i Vagant

28 augusti 2013 av H. | 1 kommentar · Bloggat

Här har det varit dött länge – inte för att jag övergivit bloggen utan för att jag inte haft något att säga (don’t say nothin’ if you ain’t got nothin’ to say). Nu kan jag i alla fall länka till en nyskriven text för den norska kulturtidskriften Vagants sajt.

Cargo cult art

Under sommaren visades ”System und Sinnlichkeit”, en utställning med samtida teckningar på Kupferstichkabinett i Berlin (21 mars – 4 augusti). Teckningarna har grupperats efter motiv. Fyra typer av motiv med varsin rubrik – och när jag kliver in i salen får den första rubriken mig genast att känna att jag har hamnat rätt.

Rubrik nummer ett lyder ”Gitter- und Zellstrukturen” (galler- och cellstrukturer). Det är en rubrik som sträcker sig långt utanför utställningsväggarna. Så många bilder jag har sett och glömt det senaste decenniet – de har lagrats på varandra tills bara ett allmänt intryck återstår – faller på plats tack vare den rubriken. Nu förstår jag retroaktivt vad jag har sett: cellstrukturer.

Läs fortsättningen hos Vagant. Och läs mer i Vagant – Nordens elegantaste kulturtidskrift!

Tags:

1 kommentar

  • 1 Gabrielle Björnstrand | 30 augusti 2013, 02:39

    Från Michaux till Cargo Cult och pseudo-vetenskaplig look är steget ganska långt. Det första bygger trots allt på en ”upplevelse” och gjordes så vitt jag vet, under påverkan av mesk eller LSD. Därför lever de bilderna också, som ett okontrollerbart myller. En sorts psykiska spermier.
    Medan -däremot – den här teknik-lekande konsten är kall som ett labb, och rätt så död för mig.
    Din feeling för spindel-nätet på Bonniers förstår jag dock. Fast min favoritspindel är Louise Bourgeois´.

Kommentera