Den svala svenska tilliten är inte ny

3 maj 2014 av H. | 3 kommentarer · Bloggat

Lasse Berg (han med Kalahari-böckerna) har sagt: ”Det är så kul att ha fel, för då upptäcker man att man kan tänka nytt.” Jag trodde att den svenska tillitsfulla mentaliteten var modern, att den uppstod tillsammans med folkhemmet, men den senaste boken jag läste gav en helt annan bild av vår historia. Read all about it i dagens understreckare: Den svenska tilliten har bestått i tusen år.

Eller läs boken själv: Den svala svenska tilliten.

Tags:

3 kommentarer

 • 1 Jan Sjunnesson | 3 maj 2014, 16:02

  Hej.
  Utmärkt även om boken verkar sval och inte så engagerande. Jag har skrivit en liknande Sverigebok, delvis utifrån samma forskning som Trägårdh m fl, http://www.adlibris.com/se/bok/sverige-2020-fran-extremt-experiment-till-normal-nation-9781492355786

  Hör av dig om du vill ha ett ex.

  /Janne Sj

 • 2 Rutger Palmstierna | 4 maj 2014, 20:58

  Att den svenska tilliten går tillbaka till tusentalet var nytt, men inte överraskande för mig. -vad som hände då var att kristendomen penetrerade det samhälle som kom att bli det svenska, och gjorde det på ett annorlunda sätt än i en stor del av det kristna Europa. Processen var mer utdragen än i Danmark och Norge där kungamakten drev igenom införandet, och skälet var motståndet från det hedniska maktcentrumet i den tidens Uppsala. Följden var att kristendomen blev en dåtida ”undergroundrörelse”, där församlingarnas autonomi växte sig starkare än i övriga Europa, möjligen med undantag för i England. Det var inom församlingarna tilliten utanför familjen utvecklades och kom att vidgas till att omfatta staten när de med reformationen kom att bli kronans lägsta uppbördsenhet – ”svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta”. Detta tema utveccklar jag i Axess 2014/2 , med ett europeiskt perspektiv tillbaka till det romerska rikets kristnande (”Vem tar ansvar för Europa”) – läs gärna i anslutning till Håkans utmärkta understreckare!

  Rutger Palmstierna

 • 3 Magnus | 5 maj 2014, 10:08

  Det är mycket troligt att det finns en koppling till att de svenska bönderna aldrig kom att bli livegna, och dessutom byggde upp ett hyfsat politiskt inflytande – ett faktum som väl idag närmast håller på att falla ut ur det allmänna medvetandet eftersom många tycker att det är mycket coolare att låtsas som om Englands Downton Abbey-historia eller USA:s historia av slaveri och starkt etniserade konflikter varit *vår* historia.

Kommentera